Κολοκυθάκια
Γεμιστά
Υλικά για 4 άτομα: 250 γρ. κιμά μοσχαρίσιο 2 κουτ. σούπας ρύζι για πιλάφι 4 κολοκυθάκια αρκετά μεγάλα 2-3 κρεμμυδάκια ξερά τριμμένα δυόσμο μαϊντανό ψιλοκομμένο νερό αλάτι πιπέρι 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο για το αβγολέμονο: 1 αβγό 2 λεμόνια στυμμένα 2-3 σταγόνες νερό |
Παίρνουμε τα κολοκυθάκια, κόβουμε το πάνω μέρος (καπάκι) και βγάζουμε το εσωτερικό τους με τη βοήθεια ενός μικρού κουταλιού προσέχοντας, να μην τα πληγώσουμε. Δεν πετάμε ούτε τα "καπάκια" ούτε το εξωτερικό τους. Σε ένα μπολ ρίχνουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και σκόρδο. Ρίχνουμε τον κιμά και το ρύζι. Το ρύζι καλό θα είναι να το έχουμε μουσκεμένο σε νερό καμια ώρα πριν το χρησιμοποιήσουμε. Τέλος, μέσα στο μπολ με τα υλικά μας προσθέτουμε 2-3 φύλλα δυόσμου και λίγο μαϊντανό για φρεσκάδα και νοστιμιά και πλάθουμε όλα τα υλικά καλά. Τα υλικά της γέμισης μπορούμε να τα σοτάρουμε και να τα ανακατέψουμε μέσα σε ένα βαθύ τηγάνι, αλλά τότε, το φαγητό θα γίνει λιγότερο υγιεινό. Μόλις ετοιμάσουμε τη γέμιση αρχίζουμε και γεμίζουμε τα κολοκυθάκια, αφού πρώτα αλατίσουμε το εσωτερικό τους με το δάχτυλό μας. Τα γεμίζουμε όχι μέχρι επάνω, γιατί το ρύζι όταν αρχίσει να ψήνεται φουσκώνει. Κλείνουμε τα κολοκυθάκια από πάνω με τα "καπάκια" που κόψαμε και κρατήσαμε στην αρχή. Παίρνουμε μια κατσαρόλα ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και το αλατοπιπερώνουμε. Μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε τα κολοκυθάκια μαζί με λίγο νερό (όχι να τα σκεπάσουμε) , σκεπάζουμε τη κατσαρόλα με το καπάκι της και ψήνουμε το φαγητό μας σε μέτρια φωτιά για 35-40 λεπτά. Μόλις ψηθούν τα κολοκυθάκια μας προχωράμε στο αβγολέμονο. Μόλις ετοιμάσουμε το αβγολέμονο το ρίχνουμε σιγά σιγά στην κατσαρόλα που την έχουμε σε χαμηλή φωτιά. Ανακατεύουμε κουνώντας το σκεύος (αν θέλουμε ρίχνουμε λίιιιγο αλεύρι στο αβγολέμονο, για να γίνει πιο παχύ. Μόλις δέσει σερβίρουμε, προσθέτοντας λίγα φύλλα μαϊντανού για το στολισμό του πιάτου. |