Στο Δήμο Παΐων, Β.Α. του νέου οικισμού Πάος, “αναπαύονται” τα λείψανα της αρκαδικής πόλης Πάος, στην ακρόπολη της οποίας διατηρείται μια δεξαμενή όπου καταλήγει ένας πήλινος αγωγός. Έχουν βρεθεί επίσης, θεμέλια αρχαίου οικοδομήματος (πιθανόν ανακτόρων), θεμέλια ναού των Διοσκούρων, ορθογώνιοι πύργοι και μια πύλη.
Η αρχαία πόλη Πάος ή το Παίον, όπως αναφέρεται από τον Ηρόδοτο, ήταν πόλη της αρχαίας Αρκαδίας, στο βόρειο τμήμα της που λεγόταν Αζανιάς. Λείψανα αυτής που ήταν ακμαία από τους αρχαϊκούς χρόνους υπάρχουν ανάμεσα στο χωριό Σκουπέϊκο ή Νέο Πάος και τα Βεσινέϊκα και συγκεκριμένα στην περιοχή γύρω από το χάνι του Καλαθά.
Η ακρόπολη της Πάου ήταν στον από πάνω από τις πηγές του Καλαθά λόφο και είχε τείχη των οποίων το μήκος υπολογίζεται σε 516 μ. Εκεί διατηρείται μια δεξαμενή στην οποία καταλήγει πήλινος αγωγός που έφερνε νερό από πηγή 230 μέτρα ανατολικότερα. Υπάρχουν θεμέλια αρχαίου οικοδομήματος, πιθανόν ανακτόρου, θεμέλια ναού των Διοσκούρων, πολλοί δευτερεύοντες τοίχοι σε χαμηλότερα σημεία, πολλοί πύργοι ορθογώνιοι, καθώς επίσης και μία πύλη.
Κάτω από την ακρόπολη στο επίπεδο χώρο γύρω από τις πηγές βρισκόταν ο κυρίως συνοικισμός της αρχαίας Πάου. Εκεί βρέθηκαν κτίσματα, όστρακα και νομίσματα αρχαία χρονολογούμενα από τα προκλασσικά έως τα ρωμαϊκά χρόνια. Επίσης έχει εντοπισθεί και αρχαίο νεκροταφείο.