Η Χαλανδρίτσα κατοικείται από την παλαιολιθική εποχή. Στην θέση Σταυρός, μέσα στην Χαλανδρίτσα, το 1985 κατά τις εκσκαφές για την ανέργεση κέντρου υγείας βρέθηκαν λείψανα προϊστορικού οικισμού.
Οι οικίες βρίσκονται περιμετρικά του λόφου και στο κέντρο πιστεύετε ότι υπήρχε κάποιο δημόσιο κτίριο ή ναός. Σε πολύ μικρή απόσταση βρέθηκε μυκηναϊκό νεκροταφείο που πιστεύεται ότι ήταν το νεκροταφείο του οικισμού. Οι οικίες έχουν θεμέλια που θα μπορούσαν να συγκρατήσουν και δεύτερο πάτωμα, και σε τέσσερις από αυτές κάτω από το δάπεδο τους βρέθηκαν παιδικές ταφές.
Οι τοίχοι των οικιστικών μονάδων ήταν χτισμένοι με ωμοπλίνθους (άψητα πλιθιά) που πατούσαν σε λίθινα θεμέλια, τα οποία είναι και τα μοναδικά σωζόμενα σήμερα οικοδομικά στοιχεία. Η ανεύρεση πήλινων κεραμιδιών στέγης είναι ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον στοιχείο, αφού τέτοιου είδους στέγαση είναι σπανιότατη στην μυκηναϊκή περίοδο. Χαρακτηριστική τόσο για την αρχιτεκτονική διαμόρφωση των οικιών όσο και για τις οικοτεχνικές δραστηριότητες των κατοίκων είναι η ύπαρξη σε αρκετούς χώρους κτιστών θρανίων, και κτιστών εστιών στις γωνίες των δωματίων.
Από τα ευρήματα που ήρθαν στο φως η πλειονότητα περιλαμβάνει επιτραπέζια και αποθηκευτικά χρηστικά αγγεία, λίθινα, οστέινα και χάλκινα εργαλεία, οστά ζώων, σφονδύλια και υφαντικά βάρη, τα οποία απηχούν κυρίως τον αγροτικό χαρακτήρα της ζωής των κατοίκων του οικισμού.
Πηγές: http://el.wikipedia.org
http://monuments.hpclab.ceid.upatras.gr
Φωτογραφία: www.tdpeae.gr