Ξεκινάμε από το κέντρο της Δάφνης (από την πλατεία με την προτομή του τέως Υπουργού Β. Παπαρηγόπουλου) και κατευθυνόμαστε προς Κλειτορία. Στα 4,5 χλμ. βγαίνουμε στην «111», στο δρόμο που οδηγεί προς Τρίπολη. Μετά από1 χλμ. αριστερά στρίβουμε προς Πεύκο - Αμυγδαλιά και Σκοτάνη.
Στη διασταύρωση, λειτουργούν επιπλωμένα διαμερίσματα, ακόμη μια επένδυση με συμμετοχή του LEADER II. Τα χωριά έχουν διασώσει τον παραδοσιακό χαρακτήρα τους και φημίζονται για τη φιλοξενία των κατοίκων και τα παραδοσιακά προϊόντα τους...
Στη Σκοτάνη (Κόκκοβα) δεσπόζει ο Ναός του Αγίου Δημητρίου με το σπάνιο ξυλόγλυπτο τέμπλο του. Στην πλατεία υπάρχει και ο ανδριάντας του Πάνου Παπαδόπουλου - Γόγολα, λογοτέχνη - ποιητή, γνήσιου τέκνου της Σκοτάνης. Δώδεκα χιλιόμετρα μετά τη διασταύρωση (και συνολικά στο 17ο χλμ. της διαδρομής από τη Δάφνη) σταθείτε να δείτε την περιοχή Φιλαίικα.
Συνεχίζουμε στην «111», και στο 18,4 χλμ. συναντάμε πινακίδα στα αριστερά για το Σπήλαιο των Λιμνών (19 χλμ.), το Κλήμα Παυσανία, το Παγκράτι (4 χλμ.), την Κλειτορία (11 χλμ.), τα Καλάβρυτα (42 χλμ.), τον Αρκαδικό Κλείτορα, το Ηρώο της Χελωνοσπηλιάς και τις πηγές του Λάδωνα στα Λυκούρια. Ευθεία πηγαίνει για Τρίπολη (54 χλμ). Στρίβουμε αριστερά και συνεχίζουμε μέσα από δρόμο με πουρνάρια και πράσινο.
Στα 21 χλμ. στα δεξιά υπάρχει ξύλινη κρεμαστή ταμπέλα που δείχνει ότι στα 50 μέτρα, μας περιμένει το Κλήμα του Παυσανία. Σταματήστε στην άκρη του δρόμου και επισκεφτείτε το πανάρχαιο αυτό κλήμα που «παντρεύεται» με τις μεγάλες βελανιδιές, τις αγκαλιάζει και ξαπλώνει πάνω τους σε κάποια σημεία σαν φίδι και ξάφνου αναρριχάται. Μέσα στον περιφραγμένο με πέτρινο τοίχο χώρο του κλήματος πρωταγωνιστεί η σκιά, ενώ υπάρχει και το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου.
Έξω από αυτόν τον προαύλιο μεγάλο χώρο, υπάρχει πινακίδα που δείχνει στα δεξιά περιπατητικό μονοπάτι το οποίο σε μια ώρα πεζοπορία σε βγάζει μέσα από ένα κατάφυτο τοπίο, στο Παγκράτιο μέσω του μονοπατιού Ε4.
Επιστρέφουμε στο δρόμο προς Κλειτορία και στα 22,1 χλμ. βρίσκουμε πινακίδα δεξιά προς Χελωνοσπηλιά (1 χλμ.), Λυκούρια (7 χλμ.) και Φενεό (25 χλμ.).
Στρίβουμε δεξιά προς Χελωνοσπηλιά και περνάμε τη γέφυρα του Αροανίου ποταμού. Στο 1ο χλμ. από την παράκαμψη, βλέπουμε μπροστά μας πάνω στο βράχο το Ηρώον Χελωνοσπηλιάς όπου έγινε η πρώτη μάχη της Επανάστασης του 1821. Πάνω στο γυμνό βράχο είναι χαραγμένη η ημερομηνία 16 Μαρτίου 1821. Επιστρέφουμε στο δρόμο προς Κλειτορία ξανά έχοντας τώρα στα δεξιά μας τον Αροάνιο ποταμό. Στα 25,6 χλμ. πινακίδα δεξιά δείχνει δρόμο για τα Κρινόφυτα (3 χλμ.). Στην ευθεία συνεχίζει για Κλειτορία (4 χλμ.) και Καλάβρυτα (31 χλμ.), ενώ στο βάθος «ανασηκώνεται» ο Χελμός. Το τοπίο εδώ είναι εξαιρετικό και η βλάστηση άκρως καλλιτεχνική. Στα 29,6 χλμ. μπαίνουμε στην Κλειτορία και βρισκόμαστε σε υψόμετρο 510 μέτρων.
Στην Κλειτορία μπορεί κανείς να βρει όλων των ειδών τα καταστήματα, με σήμα κατατεθέν την πολύ καλή της κουζίνα και το ωραίο ξενοδοχείο της. Στην κεντρική της πλατεία που είναι πολυσύχναστη υπάρχει ο Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου, και γύρω από αυτήν καφενεία και ψησταριές. Θα βρείτε στο κέντρο της Κλειτορίας ξύλινο κιόσκι πληροφοριών αλλά και μουσείο λαϊκής τέχνης.
ΠΑΡΑΚΑΜΨΗ ΠΡΟΣ: ΛΕΥΚΑΣΙΟ - ΦΙΛΙΑ - Ι. Μ. ΑΓΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
Στο κέντρο της Κλειτορίας υπάρχει σίγουρα καλή σήμανση. Κάνουμε παράκαμψη με προορισμό τον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου, όπου αναμένει τον επισκέπτη μια βαθιά φιλοσοφημένη έκπληξη. Προχωράμε σύμφωνα με την ξύλινη πινακίδα που βρίσκεται στην πλατεία μπροστά στην Εκκλησία του Αγίου Δημητρίου. Στα 100 μέτρα υπάρχει άλλη διαφωτιστική πινακίδα πάνω σε τοίχο και δείχνει στα δεξιά: Φίλια, Λευκάσιο (5 χλμ.), Ιερά Μονή Αγίου Αθανασίου (10 χλμ.). Ο δρόμος είναι κλασικός επαρχιακός ασφαλτοστρωμένος και στα δεξιά μας βλέπουμε δάσος με καρυδιές μέσα σε καλλιεργημένη περιοχή. Στο 2ο χλμ. μπαίνουμε σε φαράγγι ανάμεσα από πέτρινα βουνά με χαμηλή βλάστηση.
Ο δρόμος έχει στροφές αλλά η σύνθεση του φυσικού τοπίου σε κάνει να τις ξεχνάς. Κυριαρχούν πουρνάρια και αμυγδαλιές. Το χωριό Λευκάσιο, εμφανίζεται στο 4,7 χλμ. μπροστά μας και για να φτάσουμε μέχρι εκεί απολαμβάνουμε από ψηλά τα Τουρκοβούνια, την Άνω Κλειτορία και τις οροσειρές Δρυμός και Βελιάς.
Μπαίνουμε στο πανέμορφο χωριό στα 5,7 χλμ. Στο ψηλότερο μέρος του, βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Δημητρίου. Στο μέσο του Ναού υπάρχει σκαλιστός βυζαντινός δικέφαλος. Η πρώτη ανακαίνιση του Ναού έγινε το 1866 αλλά η Εκκλησία είναι κατά πολύ προγενέστερη. Δίπλα στην Εκκλησία υπάρχει πέτρινη βρύση του 18ου αιώνα. Το Λευκάσιο βρίσκεται σε υψόμετρο 865 μέτρων και το κατοικούν περίπου 120 άτομα.
Φεύγουμε από το Λευκάσιο και στη στροφή στα 6,7 χλμ. και δεξιά στην πλαγιά του βουνού προβάλλει το επίσης ωραίο χωριό Φίλια στο οποίο φτάνουμε στα 7,5 χλμ. Αριστερά άσφαλτος ανεβαίνει στο Μοναστήρι. Ο δρόμος αυτός φτάνει στο 10ο χλμ. στην Ιερά Μονή Αγίου Αθανασίου που στις 2 Μαΐου γιορτάζει την ανακομιδή των λειψάνων του Αγίου.
Τα πέτρινα χαλάσματα που βλέπετε είναι ό,τι απέμεινε από το παλαιό Μοναστήρι, που κάηκε το 1943 από τους Ιταλούς. Στο Μοναστήρι υπάρχει μουσείο με σημαντικά εκθέματα όπως η καμπάνα του 18ου αιώνα, το τάλαντο, το παλαιό τέμπλο του Ναού, η κολυμβήθρα του 1867 κ.ά. Μέσα στο εκκλησάκι του Αγίου Χαραλάμπους βρίσκεται οστεοφυλάκιο από το 1763, με τα οστά όλων των μοναχών που απεβίωσαν. Επιστρέφουμε στο χωριό Φίλια. Στο προαύλιο του Ναού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου που κατασκευάστηκε το 1905 υπάρχει ο ανδριάντας του Θεόδωρου Ρηγόπουλου. Ο Ναός πανηγυρίζει στις 11 Φεβρουαρίου. Στην περιοχή λειτουργεί και ξενοδοχείο.