Τουριστική Πύλη Νομού Αχαΐας Logo

GreekEnglish (United Kingdom)
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ -> Διαδρομές -> Διαδρομή 6 Αίγιο - Σελινούντας - Πτέρη - Αγ. Παντελεήμονας - Βάλτα - Πλατανιώτισσα - Πετσάκοι - Κορφές - Δροσάτο - Γουμένισσα - Καλάβρυτα

Διαδρομή 6 Αίγιο - Σελινούντας - Πτέρη - Αγ. Παντελεήμονας - Βάλτα - Πλατανιώτισσα - Πετσάκοι - Κορφές - Δροσάτο - Γουμένισσα - Καλάβρυτα

E-mail Εκτύπωση PDF
A+ A -A Larger Font Smaller Font
alt Αν είστε …ορκισμένα παιδιά της πόλης, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος ανηφορίζοντας το δρόμο για την Πτέρη να καταπατήσετε τους … όρκους σας, και μάλιστα με μεγάλη ευκολία και χωρίς τύψεις.
Από όποια Εθνική (Παλαιά ή Νέα) και από όποια κατεύθυνση κι αν έρχεστε (από Πάτρα ή Αθήνα), στο ύψος του Αιγίου, θα συναντήσετε πινακίδες που σας πληροφορούν για το δρόμο που θα ακολουθήσετε προκειμένου να οδηγηθείτε προς Πτέρη και Καλάβρυτα. Στο σημείο που θα παρακάμψετε την Παλαιά ή τη Νέα Εθνική Οδό μηδενίστε το κοντέρ και αρχίστε τη διαδρομή...
Στο 1ο χλμ. περνάμε κάτω από τη γέφυρα της Νέας Εθνικής Οδού και μπαίνουμε στο χωριό Σελινούντας μέσα από ένα στενό ασφαλτοστρωμένο δρόμο με στροφές.
Μην κοιτάξετε καχύποπτα το αυτοκίνητό σας. Ακόμη και αν αυτό έχει πολλά χρόνια στην πλάτη του, θα αντεπεξέλθει σχεδόν αγόγγυστα στον πειρασμό.   Αν απαιτείτε θέα με την πρώτη κοιτάξτε προς τα κάτω την πανοραμική άποψη του ελαιώνα του Αιγίου και τη χαράδρα που υποδέχεται τη δροσιά του ποταμού. Ο δρόμος συνεχίζει με στροφές και κρύβει «παγίδα» από το 6ο χιλιόμετρο και για αρκετά μέτρα μετά, καθώς το χειμώνα πιάνει πάγο. Συνιστάται μεγάλη προσοχή. Από το 6,5 χλμ., ο δρόμος φαρδαίνει και τα πλατάνια γέρνουν να τον κοιτάξουν χαρίζοντάς μας ευεργετική δροσιά τις ώρες που ο ήλιος «χτυπάει». Στο 7,3 χλμ. δεξιά στρίβει για το χωριό Αχλαδιά, ενώ στο βάθος διακρίνεται το χωριό Κάτω Μαυρίκι.
Ανάμεσά τους κυλάει ο Σελινούντας και εμείς «κυλάμε» - χωρίς να στρίψουμε - στην ευθεία, ανάμεσα από υπέροχα πεύκα που όσο ανεβαίνουμε πολλαπλασιάζουν την απόλαυση και τη σκιά.
Στο 14,7 χλμ. και μέσα στο δάσος, συναντάμε χώρο αναψυχής του Δασαρχείου Αιγίου με παιδική χαρά, παγκάκια και βρύση. Ο τόπος μεταμορφώνεται σε μια ατελείωτη πευκόφυτη ευθεία που σου γεννά τη διάθεση να την εκμεταλλευτείς. Οι τρόποι πολλοί: πικ - νικ, ποδήλατο βουνού, βόλτα σε δύο τροχούς και φυσικά πεζοπορία είναι κάποιοι από αυτούς.
Εδώ περνούν καλά τα Χριστιανόπουλα αφού στα 15 χλμ. φιγουράρει η κατασκήνωση της Χριστιανικής Ένωσης, και των προσκόπων Αιγίου «βουτηγμένη» στα πεύκα. Ακολουθεί μεγάλη πεδινή έκταση και στο 16ο χλμ. προβάλλουν αίφνις πολλές νεόχτιστες βίλες, οι οποίες έχουν θέα στο απόλυτο γαλάζιο του Κορινθιακού κόλπου, που τρυπώνει αναπάντεχα στο φόντο του ορεινού τοπίου, υπενθυμίζοντάς μας ότι αυτά μόνο στην Ελλάδα μπορεί να συμβούν.
Ένα χιλιόμετρο μετά, στο 17ο παίρνει τη σκυτάλη το ελατόδασος του Κλωκού. Προσοχή, τις απογευματινές ώρες ο ήλιος θαμπώνει. Αν δεν έχετε γυαλιά ηλίου δύσκολα θα τα βγάλετε πέρα. Και ιδού η Πτέρη, στο 20ο χιλιόμετρο και σε υψόμετρο 1.150 μέτρων αμφιθεατρικά χτισμένη, με τον Κλωκό να προστατεύει την πλάτη της, φυσικός σωματοφύλακας αξιώσεων και τη θάλασσα στο βάθος μπροστά της ..«σινεμά ο παράδεισος». Στα δεξιά το γυμνό βουνό Ρούσιος, που σας κρυφοκοιτάζει ύποπτα, από πολύ πιο χαμηλά.
Ένας μεγάλος πλάτανος στην είσοδο του χωριού εκτελεί χρέη τελετάρχη υποδοχής, ενώ λίγο μετά ένας άλλος υπεραιωνόβιος πλάτανος στην καρδιά της Πτέρης, πάνω στην πλατεία ποζάρει ως ζωντανό αποτέλεσμα του τεστ αντοχής της φύσης στο πέρασμα του χρόνου. Στο χωριό υπάρχουν πολλά μαγαζιά, πέτρινα ξενοδοχεία και η Εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου που πανηγυρίζει στις 15 Αυγούστου. Στα δεξιά όπως μπαίνουμε στην Πτέρη, ένας χωματόδρομος οδηγεί στον Αη Γιώργη (4 χλμ.) όπου η προφορική παράδοση θέλει να έγινε η πρώτη εθνοσυνέλευση. Οι κάτοικοι θυμούνται μάλιστα ότι εκεί στον - Αη Γιώργη- υπήρχαν δύο ξενοδοχεία πριν από τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο.
Στο καφενείο του χωριού, εκτός από καφέ και γλυκό του κουταλιού, μπορεί να απολαύσει κανείς και τις ιστορίες των θαμώνων για το γαμήλιο ταξίδι του Άγγελου Σικελιανού στην Πτέρη, για τον πρώτο φιλοδασικό σύλλογο στην Ελλάδα, που ιδρύθηκε εκεί το 1906 από τον Αλέξανδρο Αλεξανδρόπουλο αλλά και την πρώτη για την Πελοπόννησο μάχη της εθνικής αντίστασης, που έγινε στην τοποθεσία Νερολάγκαδο.
Η περιοχή είναι διάσπαρτη από ερημοκκλήσια, όπως ο Αϊ Βλάσης, ο Προφήτης Ηλίας, ο Αη Γιώργης και οι Άγιοι Απόστολοι. Το χειμώνα προσφέρεται για παιχνίδια στο χιόνι.
Στην Πτέρη (που θα την ακούσετε και με το όνομα Φτέρη) θα … φρενάρετε για αρκετή ώρα. Όμως και η συνέχεια είναι εξίσου ανταποδοτική της απόφασης να ακολουθήσετε αυτή τη διαδρομή. Ο δρόμος μετά την Πτέρη συνεχίζει άσφαλτος με διαχωριστικές γραμμές και σε μεγάλο μήκος με προστατευτικές μπάρες. Στο 21,5 χλμ. σταματάει το ελατόδασος και ακολουθεί τυπική βλάστηση με πουρνάρια και θάμνους.
Στο 22ο χλμ. μπαίνουμε στον Άγιο Παντελεήμονα ένα κλασικό ορεινό χωριό με πέτρινα σπίτια, ενώ στο 23ο χλμ. δεξιά, δρόμος οδηγεί στο Άνω Μαυρίκι. Πάμε ευθεία.
Στο 27ο χλμ., συναντάμε διχάλα. Ευθεία και δεξιά συνεχίζει προς Καλάβρυτα. Αριστερά πάει προς Βάλτα (2 χλμ.) και Παναγία Πλατανιώτισσα (5 χλμ.).
Στρίψτε δίχως δεύτερη σκέψη αριστερά, δεν πρόκειται να το μετανιώσετε όσο δύσκολα γούστα και να έχετε. Στο 1,5 χλμ. από την παράκαμψη, στα αριστερά, συναντάμε βρύση με άφθονο νερό και στο 2ο χλμ. μπαίνουμε στο χωριό Βάλτα που είναι στρωμένο με γρασίδι, σαν προαύλιο παραθεριστικής κατοικίας και τόσο ανέγγιχτο από την επιδρομή του πολιτισμού, που θα σας γοητεύσει.
Στα αριστερά στο 3ο χλμ. βλέπουμε το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου. Ο δρόμος στενεύει και ο τόπος γαληνεύει όπως συμβαίνει πάντα με τα σημεία που επέλεξαν η ίδια η φύση και ο θεός για να ανοίξουν τα χαρτιά του διαχρονικού τους μυστηρίου.
το 4ο χιλιόμετρο μπαίνουμε στο χωριό Πλατανιώτισσα (παλαιά λεγόταν Κλαπατσούνα) με τον ποταμό Κερηνίτη να ψιθυρίζει κάτω από το μικρό γεφυράκι που σηματοδοτεί το πέρασμα. Βρισκόμαστε σε υψόμετρο 700 μέτρων και στρίβουμε αριστερά για να φτάσουμε στην εκκλησία. Ένα ακόμη μικρό πέτρινο γεφυράκι είναι η πρόσβαση των πεζών. Ο διπλανός δρόμος των… εποχούμενων.
Η Πλατανιώτισσα η Παναγία βρίσκεται μπροστά μας στεγάζοντας την Αγιότητά της στην κουφάλα ενός γέρου πλάτανου με γυάλινο σκέπαστρο και ένα εξαιρετικά διαμορφωμένο προαύλιο χώρο. Η μορφή της χαραγμένη στο εσωτερικό του πλατάνου που μοιάζει με σπηλιά, θα σας συγκλονίσει. Συγκεντρώστε το βλέμμα σας στη σκιά πάνω από το καντήλι και θα δείτε με τα μάτια της καρδιάς τις .. γραμμές του θαύματος.
Επιστρέφουμε στη διχάλα (Καλάβρυτα - Πλατανιώτισσα) που βρήκαμε στο 27ο χλμ. πριν από την παράκαμψη, και πάμε δεξιά προς Καλάβρυτα. Μπροστά μας χιονισμένη η βουνοκορφή του Χελμού. Ο δρόμος είναι καλός ασφαλτοστρωμένος, στενός με διαχωριστικές γραμμές. Στο 30ο χλμ. μπαίνουμε στο χωριό Πετσάκοι και στο βάθος διακρίνονται βράχοι που θυμίζουν Μετέωρα. Στο 31ο χλμ. στα αριστερά, ορεινό μονοπάτι οδηγεί στο ερημοκκλήσι της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος.
Προχωράμε ευθεία. Προσοχή, δρόμος «ύποπτος» το χειμώνα λόγω πάγων και κατολισθήσεων.
Το χωριό Κορφές προβάλλει στο 32,5 χλμ. και στο 35ο χλμ. βλέπουμε το χωριό Δροσάτο, τυπικά χωριά της ορεινής Αχαΐας. Μετά τις Κορφές, ο δρόμος στενεύει και για λίγα μέτρα γίνεται δύσκολος με προστατευτικό διάζωμα. Στο 36ο χλμ. μπαίνουμε στο πανέμορφο χωριό Γουμένισσα (800 μέτρα υψόμετρο) με την πέτρινη Εκκλησία της Αγίας Μαρίνας. Πέτρινες βρύσες αποχαιρετούν και στα τρία χωριά τον επισκέπτη. Ξεχωρίζει πάντως αυτή του Δροσάτου, με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική. Στο 38ο χλμ., στο γεφυράκι συναντάμε πινακίδα: Αριστερά προς Καλάβρυτα (13 χλμ.) και δεξιά προς Πάτρα (64 χλμ.). Στρίβουμε αριστερά και στο 51ο χλμ. φθάνουμε στα Καλάβρυτα.

-`.%ία Ολυμπία). Εξ ου και η πινακίδα στο 53,3 χλμ. Δεξιά: Πάτρα (92 χλμ.), Ολυμπία (60 χλμ.). Αριστερά: Τρίπολη (70 χλμ.), Αθήνα (210 χλμ.).

Στην Αροανία υπάρχει και ιχθυοτροφείο πέστροφας. Οι κάτοικοί της ωστόσο ασχολούνται κυρίως με την κτηνοτροφία και τις υποστηρικτικές αυτής δραστηριότητες. Πόλος έλξης των επισκεπτών είναι όμως και τα αγριογούρουνα που «εξορμούν» τελευταίως στην περιοχή.
Σταθείτε στα Τριπόταμα. Εδώ θα βρείτε το Δημαρχείο και πολλά καταστήματα, αλλά θα μπορέσετε να απολαύσετε και τον ορμητικό Ερύμανθο που περνάει κάτω από γεφυράκια με τις όχθες του κατάφυτες από δρύες. Ο Ερύμανθος τρέχει ασταμάτητα όλο το χρόνο.
Επισκεφθείτε το πέτρινο τοξωτό γεφύρι που σας επιτρέπει μια μοναδική θέα στο σημείο απ’ όπου γίνεται η εκκίνηση των αθλητών του rafting, οι οποίοι φθάνουν μέχρι την Αρχαία Ολυμπία (40 χλμ. περίπου) μέσα από ένα αφοπλιστικό, ανέγγιχτο τοπίο. Η ωραιότερη διαδρομή είναι, λένε οι ειδικοί, από τα Τριπόταμα μέχρι τη θέση Βιδιάκι.
Αν βρεθείτε στα Τριπόταμα απ’ τις 31 Αυγούστου έως τις 2 Σεπτεμβρίου μη χάσετε την εμποροπανήγυρη που διοργανώνεται κάθε χρόνο με τοπικά προϊόντα όπως ρίγανη, τσάι Ερύμανθου, καρύδια, παραδοσιακή φορμαέλα κ.ά. Αν πάλι αγαπάτε απλώς το rafting, μη χάσετε την ευκαιρία να … δαμάσετε τον Ερύμανθο και να σας δαμάσει η άγρια φύση του σε μια διαδρομή που προσφέρει τα πάντα.
 

Δείτε επίσης...

Στην ίδια κατηγορία...

Διαδρομή 4 Κράθιο - Ακράτα - Βαλίμη - Λίμνη Τσιβλού - Αγρίδι - Χαλκιανά - Βουνάκι - Αγ. Βαρβάρα - Ζαρούχλα - Σόλος - Περιστέρα - Μεσορρούγι
Το ταξίδι αρχίζει από τη θέση Κράθιο της Ακράτας και από εσάς η διαδρομή έχει μόνο μια απαίτηση: Να έχετε τα μάτια σας ανοιχτά για να καταγράψουν το παραμύθι της... Περισσότερα...
Διαδρομή 10 Δάφνη - Φιλαίικα - Παγκραταίικα - Κτήμα Παυσανία - Σελλά - Χελωνoσπηλιά - Κλειτορία
Ξεκινάμε από το κέντρο της Δάφνης (από την πλατεία με την προτομή του τέως Υπουργού Β. Παπαρηγόπουλου) και κατευθυνόμαστε προς Κλειτορία. Στα 4,5 χλμ. βγαίνουμε στην... Περισσότερα...
Διαδρομή 15 Πάτρα - Κάτω Αχαΐα, Παράκαμψη προς Ροϊτικα - Μονοδένδρι - Βραχναίικα
Από την πλατεία Τριών Συμμάχων στην Πάτρα (βρίσκεται απέναντι από την κεντρική προβλήτα του λιμανιού) παίρνουμε την Όθωνος Αμαλίας και προχωράμε συνεχώς ευθεία.... Περισσότερα...
Διαδρομή 7 Καλάβρυτα -Ι.Μ. Αγ. Λαύρας - Λαγοβούνι - Πριόλιθος - Αροανία - Αγρίδι - Ψωφίδα - Τριπόταμα
Ξεκινήστε αρκετά πρωί αυτή τη διαδρομή για δύο λόγους. Ο πρώτος έχει να κάνει με το χρόνο και το φως. Να προλάβετε να δείτε όσα περισσότερα μπορείτε, δηλαδή δίχως να... Περισσότερα...
Διαδρομή 14 Ροδοδάφνη - Βερίνο - Κρήνη
Από τη Ροδοδάφνη, έδρα του Δήμου Συμπολιτείας αρχίζει αυτή η διαδρομή μας. Προορισμός είναι η Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου Θεολόγου στο χωριό Βερίνο αλλά και η θαυμάσια... Περισσότερα...
Διαδρομή 1 - Από Πάτρα έως Αιγείρα από Παλαιά Εθνική Οδό
  Από την πρωτεύουσα του Νομού Αχαΐας η διαδρομή αυτή μας οδηγεί, στα σύνορά της με το Νομό Κορινθίας. Από την Πάτρα στην Αιγείρα, απολαμβάνοντας το συνδυασμό... Περισσότερα...
Διαδρομή 3 Αιγείρα - Χρυσάνθιο - Αμπελόκηποι - Όαση - Σύνεβρο
  Σημείο αφετηρίας εδώ είναι το κέντρο της Αιγείρας και η πινακίδα που προτείνει: Χρυσάνθιο (9 χλμ.), Συνεβρό (18 χλμ.), Όαση (15 χλμ.) και Αμπελόκηποι (10 χλμ.) απέναντι... Περισσότερα...
Διαδρομή 18 Πάτρα - Κάτω Αχαΐα - Βουπράσιο (Μέσω N.Ε.Ο. Πατρών - Πύργου)
Έχοντας διανύσει απόσταση 8,6 χλμ. από την πλατεία Τριών Συμμάχων της Πάτρας, βρισκόμαστε στον κόμβο που συνδέει την Παλαιά Εθνική Οδό Πατρών - Πύργου με τη Νέα... Περισσότερα...
Διαδρομή 16 Κάτω Αχαΐα - Άραξος - Καλόγρια - Λάππα
Ξεκινώντας από την πλατεία Δημοκρατίας της Κάτω Αχαΐας οι πινακίδες μaς πληροφορούν: • Ο δρόμος ευθεία οδηγεί σε Ολυμπία (95 χλμ.) και σε Πύργο (74 χλμ.). • Ο δρόμος... Περισσότερα...
Διαδρομή 2 Αιγείρα - Αρχαία Αιγείρα - Αιγές - Μοναστήρι - Σελιανά - Περιθώρι
Αυτό το δρόμο δεν τον ανηφορίζουν μόνο οι φυσιολάτρες και οι ταξιδευτές, αλλά και οι αρχαιολόγοι, οι γεωλόγοι καθώς και οι ποιητές που έχουν… έννομο ενδιαφέρον... Περισσότερα...
Διαδρομή 9 Τριπόταμα - Αγ. Βασίλειος - Ν. Πάος - Πάος - Δεχούνι - Βεσίνι - Βεσιναίικα - Δάφνη
«Από το καγιάκ στο ράφτινγκ» θα μπορούσε να είναι για τους φίλους των σπορ ο τίτλος της διαδρομής. Για τους υπόλοιπους είναι ένα ταξίδι από τη δροσιά του... Περισσότερα...
Διαδρομή 11 Κλειτορία - Πλανητέρο - Καστριά - Σπήλαια Λιμνών - Άνω/Κάτω Λουσοί - Χιονοδρομικό Κέντρο - Καλάβρυτα
Παρακάμψεις για λόγους σοβαρούς σας περιμένουν σ’ αυτή τη διαδρομή. Λόγοι που «βουτούν» στα νερά των ονειρικών Σπηλαίων των Λιμνών Καστριών,... Περισσότερα...
Διαδρομή 13 Πάτρα - Χαλανδρίτσα - Καλάβρυτα, Πράκαμψη προς: Λεόντιο -Ρακίτα - Αυτοκινητοδρόμιο - Κούμανι - Καλούσι
Προορισμός μας ακολουθώντας αυτή τη διαδρομή είναι οι όμορφες περιοχές του Δήμου Φαρρών και κατάληξή μας είναι τα Καλάβρυτα. Για να αποφύγουμε τις επαναλήψεις,... Περισσότερα...
Διαδρομή 12 Πάτρα - Οβρυά - Σταυροδρόμι - Καρπέτα, Παράκαμψη προς: Ι.Μ. Αγ. Πάντων - Αλεποχώρι - Σπαρτιά, Παράκαμψη προς: Ερυμάνθεια - Καλέντζι - Αρχαία Τριταία
Η διαδρομή που σας προτείνουμε έχει προορισμό την περιοχή της Τριταίας. Τα αξιοθέατα και οι ευκαιρίες αναψυχής είναι κι εδώ πολλά. Ξεκινάμε από την Πάτρα,... Περισσότερα...
Διαδρομή 5 Πούντα - Άνω Διακοπτό - Κερνίτσα - Ι.Μ. Μεγάλου Σπηλαίου - Καλάβρυτα
Η διαδρομή μας προς Καλάβρυτα αρχίζει από τη θέση Πούντα (πλησίον του χωριού Τράπεζα) στο 60ο χλμ. της Νέας Εθνικής Οδού Πατρών-Αθηνών αν έρχεστε από την Πάτρα και... Περισσότερα...
Διαδρομή 8 Παράκαμψη προς Αρχαία Ψωφίδα - Πλάκα - Ι.Μ. Πορετσού - Πλατανίτσα
Μηδενίζουμε το κοντέρ στα Τριπόταμα και στρίβουμε στο δρόμο που οδηγεί στην Ιερά Μονή Πορετσού. Στα 3,7 χλμ. δεξιά μέσα στα πλατάνια η κοίτη του Ερύμανθου. Στα 4,7 χλμ.... Περισσότερα...
Διαδρομή 17 Καμίνια - ΒΙ.ΠΕ. - Καλαμάκι - Σουδεναίικα - Πηγάδια - Ι.Μ. Μαρίτσας - Σανταμερι - Ι.Μ. Αγ. Νικολάου Σπάτα - Πόρτες
Στο 14ο χλμ. της Παλαιάς Εθνικής Οδού Πατρών-Πύργου στρίβουμε αριστερά. Στο σημείο αυτό υπάρχει κόμβος σύνδεσης της Παλαιάς με τη Νέα Εθνική Οδό Πατρών - Πύργου.... Περισσότερα...
Διαδρομή 6 Αίγιο - Σελινούντας - Πτέρη - Αγ. Παντελεήμονας - Βάλτα - Πλατανιώτισσα - Πετσάκοι - Κορφές - Δροσάτο - Γουμένισσα - Καλάβρυτα
Αν είστε …ορκισμένα παιδιά της πόλης, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος ανηφορίζοντας το δρόμο για την Πτέρη να καταπατήσετε τους … όρκους σας, και μάλιστα με μεγάλη... Περισσότερα...