Η διαδρομή μας προς Καλάβρυτα αρχίζει από τη θέση Πούντα (πλησίον του χωριού Τράπεζα) στο 60ο χλμ. της Νέας Εθνικής Οδού Πατρών-Αθηνών αν έρχεστε από την Πάτρα και στο 184ο χλμ. της ίδιας Εθνικής αν έρχεστε από την Αθήνα.
Σε κάθε περίπτωση θα συναντήσετε πινακίδες που σας πληροφορούν ότι στο σημείο αυτό αρχίζει ο δρόμος που σας οδηγεί στα Καλάβρυτα, στο Σπήλαιο Λιμνών, στο Χιονοδρομικό Κέντρο. Στρίβοντας σε αυτό το δρόμο μηδενίστε το κοντέρ και αρχίστε να ανηφορίζετε...
Δεξιά σας ψιθυρίζει ο Λαδοπόταμος που την κοίτη του διακοσμούν ψηλά πλατάνια.
Ο δρόμος είναι καλός αν και όχι πολύ πλατύς. Βεβαίως στην πορεία θα συναντήσετε αρκετές στροφές. Γενικά χρειάζεται προσοχή και χαμηλές ταχύτητες. Έτσι άλλωστε θα απολαύσετε και το όμορφο τοπίο, κινούμενοι είτε μέσα σε ένα καταπράσινο φαράγγι, είτε δίπλα σε επιβλητικά βουνά.
Αμπέλια, πλατάνια, ελιές, πεύκα, κυπαρίσσια, αγριολούλουδα εναλλάσσονται στολίζοντας το τοπίο που θα ήταν ακόμα πιο όμορφο αν οι εμπρηστές δεν είχαν φροντίσει να καταστρέψουν ένα μέρος του.
Στο 6,9 χλμ. της διαδρομής μας μπαίνουμε στο χωριό Άνω Διακοπτό. Εδώ θα συναντήσουμε πινακίδα που μας πληροφορεί ότι ο δρόμος δεξιά πηγαίνει προς το χωριό Καθολικό. Εμείς συνεχίζουμε προς τα αριστερά. Δείξτε αυξημένη προσοχή στη μεγάλη στροφή που θα συναντήσετε μέσα στο χωριό (στο 7,5 χλμ.).
Κατά τους χειμερινούς μήνες προσέξτε ιδιαίτερα καθώς ο δρόμος στον οποίο κινείστε πιάνει πάγο. Επίσης είναι δρόμος που χρησιμοποιείται και για τη διέλευση ζώων, ως εκ τούτου χρειάζεται προσοχή σε τυχόν συναντήσεις με τα συμπαθή τετράποδα. Όσο ανηφορίζετε, τόσο αποκαλύπτεται στα μάτια σας και μια υπέροχη θέα προς τον Κορινθιακό Κόλπο.
Στο 10,9 χλμ. θα συναντήσετε πινακίδα που σας ενημερώνει ότι ο δρόμος αριστερά οδηγεί στο χωριό Ψαμιακό.
Στα 11,3 χλμ. έρχεστε σε επαφή με κερασιές και βυσσινιές που στολίζουν το χωριό Κερνίτσα το οποίο θα συναντήσετε στο 11,9 χλμ. Στο 13,3 χλμ. συναντάτε το όμορφο Εκκλησάκι των Αγίων Αναργύρων. Αριστερά σας περιμένει να σας ξεδιψάσει μια βρυσούλα.
Από το 17ο χλμ. το τοπίο γίνεται ορεινό και κάνουν την εμφάνισή τους τα πρώτα ελατοδάση. Στο 20,4 χλμ. θα σταματήσετε για λίγο και κοιτάξτε δεξιά κάτω στο φαράγγι. Θα διακρίνετε τις γραμμές του Οδοντωτού.
Στο 22ο χλμ. βρισκόμαστε ήδη στο Μέγα Σπήλαιο, χτισμένο επιβλητικά στη γραμμή του βράχου. Το πιθανότερο είναι ότι θα δείτε πολλά πούλμαν σταθμευμένα που έχουν μεταφέρει τους προσκυνητές οι οποίοι είναι χιλιάδες κάθε χρόνο. Στο σημείο αυτό πινακίδα μας πληροφορεί ότι απέχουμε 27 χλμ. από τα Σπήλαια Λιμνών και 10 χλμ. από τα Καλάβρυτα. Στο 22,7 χλμ. θα βρείτε κιόσκι για ξεκούραση και πινακίδα που μας πληροφορεί ότι από εδώ διέρχεται το περιπατητικό μονοπάτι Ε4.
Και στο 25,4 χλμ. άλλη πινακίδα μας κατευθύνει: Κ. Ζαχλωρού (2 χλμ.), Ά. Ζαχλωρού (3 χλμ.), Δουμενά (7 χλμ.). Αν στο σημείο αυτό στρίψουμε δεξιά (στροφή 180ο) περνώντας μέσα από ένα όμορφο πλατανόδασος που το δροσίζουν τα νερά του Βουραϊκού, φτάνουμε σε λίγα λεπτά στην Κ. Ζαχλωρού. Το τοπίο στο χωριό είναι εκπληκτικό. Η βοή του νερού του Βουραϊκού μαγευτική. Και ο πέτρινος σταθμός του Οδοντωτού μικρός αλλά πανέμορφος.
Το κελάηδισμα των πουλιών, η βοή του νερού συνθέτουν μια φυσική συμφωνική ορχήστρα που πρέπει να απολαύσετε. Απολαύστε και τον καφέ σας στα καφενεδάκια που θα συναντήσετε, ξεμουδιάστε και επιστρέψτε στον κεντρικό δρόμο, στο 25,4 χλμ. της διαδρομής για να συνεχίσετε προς Καλάβρυτα. Στο 27,9 χλμ. αριστερά πηγαίνει προς Βραχνί (6 χλμ.) και Σούβαρδο (8 χλμ.) που είναι «πνιγμένο» στο έλατο.
Συνεχίζοντας προς Καλάβρυτα, στο 28,3 χλμ. θα συναντήσετε πινακίδα που πληροφορεί ότι δρόμος δεξιά οδηγεί σε Κερπινή (6 χλμ.), Ρογούς (6 χλμ.), Πλατανιώτισσα (12 χλμ.). και συνεχίζοντας ευθεία στο 33ο χλμ. μπαίνουμε στα Καλάβρυτα.
ΠΑΡΑΚΑΜΨΗ ΠΡΟΣ: ΒΡΑΧΝΙ – ΣΟΥΒΑΡΔΟ
Στο Βραχνί και το Σούβαρδο όχι απλώς θα ενθουσιαστείτε από την ωριμότητα με την οποία η φύση εποίησε τα δύο αυτά γραφικά χωριά, αλλά και θα σκεφτείτε σοβαρά, να χτίσετε εδώ μια παραθεριστική κατοικία (εφόσον έχετε και τις απαραίτητες «καταθέσεις» φυσικά).
Τα έλατα που συναντάς ευθύς αμέσως μόλις στρίψεις σε προειδοποιούν για τα άλλα τα χιλιάδες που θα βρεις μπροστά σου και είναι όλα τόσο καλοσχηματισμένα σαν να ξεπήδησαν από πίνακα.
Ο δρόμος είναι καλός, στενός με στροφές και με προστατευτικές μπάρες. Στα αριστερά, προσοχή, μικρές κατολισθήσεις και στο 4,6 χλμ. επίσης αριστερά, πέτρινη βρύση.
Και ιδού το Βραχνί, πανέμορφο ορεινό χωριό για να στέκεσαι, να ξεχνιέσαι και να αναπνέεις βαθιά έχοντας θέα με απέραντο βάθος. Στο 7ο χλμ. στα δεξιά διακρίνεται ένα εκκλησάκι, που έχει σκαρφαλώσει σε ύψωμα και έχει τόσο μεγάλο σταυρό όσο το … μπόι του.
Τα έλατα πυκνώνουν, κυριαρχούν και απλώνουν σκιά. Στο 8,4 χλμ. μπαίνουμε στο Σούβαρδο. Κι άλλη πέτρινη βρύση στα αριστερά στο 9ο χλμ. για όσους «μεθούν» με τα πεντακάθαρα νερά του βουνού.
Η κεντρική πλατεία του Σούβαρδου βρίσκεται στο 9,5 χλμ. Μία πέτρινη βρύση αγκαλιάζει, περιμετρικά το γερο - πλάτανο που βρίσκεται στο κέντρο της πλατείας και δίπλα η Εκκλησία του Προφήτη Ηλία φτιαγμένη από πέτρα και αυτή. Πανηγυρίζει στις 20 Ιουλίου.
Βρισκόμαστε σε 1.300 μέτρα υψόμετρο και απέναντι φαίνεται το χωριό Κερπινή.
Ένα χωμάτινο δρομάκι - πρόκληση ξεκινά από το Σούβαρδο και οδηγεί στη λίμνη του Τσιβλού, μέσα από το ελατόδασος, ενώ στη θέση Λουκά του μικρού δρόμου, υπάρχει διασταύρωση για το χιονοδρομικό κέντρο. Ο δρόμος αυτός προσφέρεται για περιπατητές αλλά και για το αυτοκίνητο, εφόσον πηγαίνεις σιγά και προσεκτικά.
Άλλο ένα μονοπάτι πεζοπορίας ξεκινάει από το Σούβαρδο και οδηγεί σε 2 ώρες στο Μέγα Σπήλαιο, ακολουθώντας το δίκτυο του νερού. Μέσα στο μονοπάτι, στη θέση Σταυρός υπάρχει και βρύση για τους πεζοπόρους.