Το Αίγιο είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Αχαΐας (με 21.500 κατοίκους), κτισμένη αμφιθεατρικά με μοναδική θέα στον Κορινθιακό κόλπο. Οι πρόποδες των βουνών Χελμός και Παναχαϊκό και οι ποταμοί Σελινούντας και Μεγανίτης αποτελούν τα φυσικά όρια της περιοχής. Το όνομά της ερμηνεύεται και ως η «πόλη των κυμάτων» λόγω της τοποθεσίας της. Βρίσκεται στη θέση του αρχαίου Αιγίου και η αρχαιολογική σκαπάνη έχει φέρει στο φως τμήματα από μυκηναϊκά νεκροταφεία, καθώς και ευρήματα των κλασικών, ελληνιστικών και ρωμαϊκών χρόνων. Ήταν η πρώτη πόλη που ελευθερώθηκε από τους Τούρκους κατά την Επανάσταση του 1821 (26 Μαρτίου). Απέχει 41 χλμ. A από την Πάτρα.
Αξίζει να δείτε
- Το παλαιό τμήμα της πόλης, προς την παραλία (από την Παναγία Τρυπητή ως τον Σιδηροδρομικό Σταθμό).
- Τον ιστορικό πλάτανο (στην παραλία), που αναφέρει ο Παυσανίας στις περιηγήσεις του. Πρόκειται για έναν τεράστιο πλάτανο, με μεγάλο κενό στο εσωτερικό του κορμού και μεγάλη ιστορική αξία. Επιστήμονες υπολογίζουν ότι η ηλικία του είναι περίπου 600 χρόνια. Πολύ κοντά βρίσκεται και μια παλιά πηγή, γνωστή ως Δώδεκα Βρύσες.
- Την πλατεία Ψηλά Αλώνια, με την εντυπωσιακή θέα στον Κορινθιακό κόλπο. Στο κέντρο της δεσπόζει ο γοτθικού τύπου πύργος, με τους φοίνικες γύρω του, ενώ το διπλανό μικρό πάρκο με τις λίμνες και το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη συμπληρώνει την εικόνα του πιο χαρακτηριστικού σημείου της πόλης. Στην περιοχή, όπου έχουν ακόμα ανασκαφεί τάφοι από την μυκηναϊκή περίοδο, βρίσκεται, επίσης, και η δασωμένη περιοχή «Μπούφαλο» (ή Πευκάκια).
- Τις σκάλες της οδού Φιλοποίμενος ή «Σκαλάκια» (κατά μήκος της σιδηροδρομικής γραμμής και της παραλίας), που κατασκευάστηκαν το 1901 και αποτελούνται από 172 σκαλιά και την «Τεμπελόραχη», καλντεριμωτό δρόμο με θαυμάσια θέα στη θάλασσα. Και οι δύο, συνδέουν την Κάτω με την Πάνω Πόλη.
- Τα δύο τετράπλευρα οικοδομήματα του 5ου-4ου αι. π.Χ., ψηλά, προς τη δεξαμενή της σύγχρονης πόλης.
- Το νεκροταφείο κλασικών χρόνων, BΔ, στον ίδιο χώρο και το ελληνιστικό και ρωμαϊκό νεκροταφείο.
- Το Αρχαιολογικό Μουσείο, στην αναπαλαιωμένη Παλαιά Αγορά της πόλης (1890, έργο του Ερν. Τσίλερ). Εκτίθενται ευρήματα από την ευρύτερη περιοχή, που χρονολογούνται από τη Νεολιθική έως τη Ρωμαϊκή εποχή.
- Το Δημοτικό Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Αιγίου (Δεσποτοπούλων και 1η Μάη), με πλούσιο ιστορικό και λαογραφικό υλικό που εκτίθεται σε 9 αίθουσες και καλύπτει την περίοδο από την Τουρκοκρατία έως σήμερα.
- Το Παλαιό Νοσοκομείο (σημερινό Πολιτιστικό κέντρο) και τη Δημοτική Βιβλιοθήκη (Παλαιό Γυμνάσιο).
- Τον μητροπολιτικό ναό της Φανερωμένης, χτισμένο σε σχέδια του Ερν. Τσίλερ. Θεμελιώθηκε το 1898-1899, εγκαινιάστηκε το 1914 και είναι ο μεγαλύτερος και επιβλητικότερος ναός της πόλης.
- Την εκκλησία της Παναγίας της Τρυπητής (Ζωοδόχος Πηγή), πολιούχου της πόλης. Είναι κτισμένη στην παραλία της πόλης σε απόκρημνο βράχο ύψους 30 μ. από την επιφάνεια της θάλασσας, μέσα σε σπήλαιο (τρύπα). Η πρόσβαση από τον δημόσιο δρόμο γίνεται μέσω σκάλας με 150 σκαλοπάτια.
- Τα γύρω χωριά Ροδοδάφνη, Διγελιώτικα, Φτέρη, Πυργάκι, Τέμενη, Βαλιμίτικα και Πλατανιώτισσα.
- Το γυναικείο μοναστήρι της Πεπελενίτσας (20 χλμ. Ν) και το ανδρικό μοναστήρι των Ταξιαρχών (23 χλμ. Ν), κοντά στο χωριό Μελίσσια (στον ποταμό Σελινούντα).
Δραστηριότητες
- Κολύμπι στις παραλίες Aλυκή, Άκολη, Άβυθος, Διγελιώτικα, Tέμενη, Bαλιμίτικα, Λόγγος, Λαμπίρι και Παναγοπούλα.
- Wind surfing στην παραλία της Αλυκής.
- Καταδύσεις στην παραλία Παναγοπούλας.
- Διασκέδαση στα παραλιακά καφέ-μπαρ και φαγητό πάνω στο κύμα.
Εκδηλώσεις
- «Ανθεστήρια-Ελίκεια» (την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου), παραδοσιακή γιορτή των λουλουδιών που διοργανώνεται στην πόλη από το 1927, με παρέλαση άνθινων αρμάτων και πολιτιστικές εκδηλώσεις.
- Πανηγύρι της Παναγίας Τρυπητής, την Παρασκευή του Πάσχα.
Χρήσιμα τηλέφωνα
- Δήμος: 26910-22.200
- Αστυνομία: 26910-22.100
- Τροχαία: 26910-22.488
- Γενικό Νοσοκομείο: 26910-22.222
- Λιμεναρχείο: 26910-28.888
- Αρχαιολογικό Μουσείο: 26910-21.517
- Δημοτικό-Λαογραφικό Μουσείο: 26910-62.106