Ιστορική, πανέμορφη κωμόπολη με έντονη τουριστική κίνηση, κυρίως τον χειμώνα, εξαιτίας του σύγχρονου χιονοδρομικού κέντρου της. Είναι χτισμένη στις πλαγιές του Χελμού (υψόμετρο 750 μ.), στη θέση της αρχαίας πόλης Κύναιθα. Στις 13 Δεκεμβρίου 1943, οι Γερμανοί, σε αντίποινα για μια μάχη που έχασαν στην περιοχή με αντιστασιακές ομάδες, εκτέλεσαν περίπου 1.500 Καλαβρυτινούς άντρες άνω των 14 ετών και κατέκαψαν την πόλη. Απέχουν 77 χλμ. NA από την Πάτρα.
Αξίζει να δείτε
- Τον γραφικό Σιδηροδρομικό Σταθμό.
- Τον Μητροπολιτικό Ναό, που χτίστηκε στα μέσα του 18ου αι., πυρπολήθηκε από τους Τούρκους το 1827, ανοικοδομήθηκε, αλλά καταστράφηκε και πάλι από τους Γερμανούς το 1943. Οι δείκτες του ρολογιού στο αριστερό κωδωνοστάσιο έχουν σταματήσει έως σήμερα στις 14:34, ώρα του ολοκαυτώματος των Καλαβρυτινών στις 13 Δεκεμβρίου 1943.
- Το Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, στο κτίριο του Δημοτικού Σχολείου. Εδώ το πρωί τις 13ης Δεκεμβρίου 1943, οι Γερμανοί συγκέντρωσαν όλους τους κάτοικους με την διαταγή να πάρουν μαζί τους μία κουβέρτα και τρόφιμα μίας μέρας. Οι γυναίκες και τα παιδιά κρατήθηκαν στο σχολείο, ενώ οι άνδρες άνω των 14 ετών οδηγήθηκαν στην κοντινή περιοχή Ράχη του Καπή (σήμερα Τόπος Θυσίας), όπου εκτελέστηκαν.
- Το Μνημείο των Εκτελεσθέντων (Τόπος Θυσίας). Βρίσκεται 500 μέτρα από το κέντρο των Καλαβρύτων (Ράχη του Καπή). Στο σημείο έχει τοποθετηθεί ένας σταυρός ύψους 8 μ., ενώ σε στήλες αναγράφονται τα ονόματα των οικογενειών των εκτελεσθέντων. Ακόμα, σε κατακόμβη βρίσκονται αναρτημένα μικρά καντήλια ισάριθμα με τον αριθμό των εκτελεσμένων ανδρών.
- Τη Δημοτική Πινακοθήκη Κων. Φάσσου, που λειτουργεί από το 1999 και φιλοξενεί πίνακες του τοπικού ζωγράφου Κωνσταντίνου Φάσσου.
- Το Αρχοντικό της Παλαιολογίνας (15ου αι.).
- Τα απομεινάρια του φράγκικου Κάστρου της Ωριάς (ή Καλοβράτ), κτισμένο το 1208.
- Τη Μονή της Αγίας Λαύρας, 5 χλμ. ΝΔ από τα Kαλάβρυτα. Σύμφωνα με την παράδοση, κτίστηκε τον 10ο αι. και συνδέεται με την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Διαθέτει σημαντικά κειμήλια από εκείνα τα χρόνια και πλούσια βιβλιοθήκη.
- Το Πανελλήνιο Μνημείο Ηρώων της Επανάστασης, σε λόφο κοντά στη Mονή Αγίας Λαύρας.
- Το μοναστήρι του Μεγάλου Σπηλαίου, 10 χλμ. BA της κωμόπολης. Το σπήλαιο ανοίγεται στο κατακόρυφο σχεδόν μέτωπο βράχου ύψους 120 μ., πάνω από την απότομη χαράδρα του Βουραϊκού ποταμού. Ο μοναστήρι κτίστηκε το 362 μ.Χ. και θεωρείται το αρχαιότερο της Ελλάδας, αν και έως σήμερα έχει καταστραφεί και ανακατασκευαστεί αρκετές φορές. Στην Παναγία τη Mεγαλοσπηλιώτισσα, που βρίσκεται σε σπηλιά, υπάρχει η κέρινη εικόνα της Παναγίας, έργο του Eυαγγελιστή Λουκά.
- Το Σπήλαιο Λιμνών, στους πρόποδες του Xελμού, 16,5 χλμ. Ν από τα Καλάβρυτα (κοντά στο χωριό Kαστριά). Εντυπωσιακοί σταλακτίτες και σταλαγμίτες και 13 λίμνες μοιράζονται σε τρεις ορόφους. Η επίσκεψη του σπηλαίου γίνεται με βάρκα. Στις εγκαταστάσεις του λειτουργούν Μουσείο με ευρήματα από το σπήλαιο, εστιατόριο και τουριστικό περίπτερο.
- Τους Άνω και Κάτω Λουσούς (Σουδενά), περίπου 11 χλμ. ΝΑ, όπου σώζονται λείψανα ιερού της Άρτεμης Λουσιάτιδας (4ου αι. π.Χ.) και ο εντυπωσιακός Πύργος των Πετμεζαίων (17ου αι.), καθώς και το χωριό Πλανητέρο (25 χλμ. ΝΑ), σε υπέροχη τοποθεσία.
- Τα γραφικά ορεινά χωριά Άνω και Κάτω Βλασία (25 χλμ. Δ), σε περιοχή με άφθονο πράσινο και τρεχούμενα νερά. Σε μικρή απόσταση βρίσκονται οι καταρράκτες του Αγίου Ταξιάρχη, το αρχαίο Λεόντιο και η Μονή Αγίου Νικολάου.
- Το μοναστήρι της Μακελλαριάς (30 χλμ. Δ), αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου.
- Το εκκλησάκι της Παναγίας Πλατανιώτισσας, 30 χλμ. ΒΔ από τα Καλάβρυτα, στον δρόμο προς το Αίγιο μέσω του χωριού Φτέρη, σε καταπράσινη τοποθεσία με άφθονα νερά. Η εκκλησία έχει κτιστεί μέσα στο κοίλωμα ενός τεράστιου πλατάνου, που προήλθε από τη συνένωση τριών πλατανιών, δημιουργώντας ένα μοναδικό μνημείο της φύσης.
- Το τηλεσκόπιο του Εθνικού Αστεροσκοπείου, με το όνομα «Αρίσταρχος» (στον Χελμό).
Εκδηλώσεις
- Εορτασμός της μνήμης του πολιούχου της κωμόπολης Αγίου Αλεξίου, στις 17 Μαρτίου.
- Εορταστικές εκδηλώσεις για την απελευθέρωση της πόλης, στις 21 Μαρτίου.
- Εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης στην Αγία Λαύρα, στις 25 Μαρτίου.
- Εκδηλώσεις από το Μουσικό Κέντρο Καλαβρύτων.
- Πολιτιστικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας, τον Αύγουστο.
- Μεγάλο πανηγύρι στις 15 Αυγούστου, με μεγάλη συμμετοχή επισκεπτών.
- Εμπορικό πανηγύρι, στις 21 Σεπτεμβρίου.
- Μνημόσυνο των εκτελεσθέντων από τους Γερμανούς, στις 13 Δεκεμβρίου.
Δραστηριότητες
- Σκι και snowboard, στο Χιονοδρομικό Κέντρο του Χελμού, στη θέση «Βαθιά Λάκκα» (15 χλμ. ΝΑ). Οι 12 συνολικά πίστες (συνολικού μήκους 20 χλμ.) βρίσκονται σε υψόμετρο 1.650-2.340 μ., ενώ το Χιονοδρομικό κέντρο διαθέτει 7 αναβατήρες (5 συρόμενους και 2 εναέριους), σχολή σκι και σαλέ. Κάθε Σάββατο, μπορείτε να κάνετε νυχτερινό σκι στην πίστα «Δάφνη» (www.kalavrita-ski.gr).
- Πεζοπορία στο τμήμα του ευρωπαϊκού μονοπατιού Ε4 από τα Καλάβρυτα προς Κάτω Λουσούς - Πλανητέρο - Άρμπουνα - Άγ. Νικόλαο - Τουρλάδα - Κρινόφυτα. Επίσης, πεζοπορία κατάβασης του Βουραϊκού, τον Μάιο. Η κατάβαση γίνεται κατά μήκος των γραμμών και διαρκεί από 4-7 ώρες (πληροφορίες: Ορειβατικός Σύλλογος Καλαβρύτων).
- Ορειβασία στον Χελμό, όπου στη θέση «Διάσελο Αυγού» θα βρείτε το καταφύγιο «Λεοντόπουλος» (πληροφορίες: Ορειβατικός Σύλλογος Καλαβρύτων: 26920-26.111). Από εδώ οργανώνονται ποικίλες εξορμήσεις σε ορεινές περιοχές.
- Αναρρίχηση.
- Mountain bike στη διαδρομή Χιονοδρομικό Κέντρο - Σούβαρδο - λίμνη Τσιβλού.
- Διαδρομή με αυτοκίνητο 4Χ4 προς τη λίμνη Τσιβλού (μήκους 20 χλμ.) με εντυπωσιακή θέα
- Σπηλαιολογία προς τους ορεινούς όγκους Χελμού και Ζήρειας.
- Αλεξίπτωτο πλαγιάς στην περιοχή του Χιονοδρομικού Κέντρου.
Χρήσιμα τηλέφωνα
- Αστυνομία: 26920-23.333
- Νοσοκομείο: 26920-22.366
- Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος: 26920-23.646
- Ορειβατικός Σύλλογος Καλαβρύτων: 26920-26.111
- Χιονοδρομικό Κέντρο: 26920-24.451-2
- Σπήλαιο των Λιμνών: 26920-31.001