ΧΕΛΜΟΣ ή ΑΡΟΑΝΙΑ (2.355 μ.)
Κοντά στα σύνορα με το Νομό Αρκαδίας, στην περιοχή των Καλαβρύτων στέκεται αγέρωχος ο Χελμός με υψόμετρο 2.355 μ.
Στα σλαβικά το όνομά του σημαίνει χιονισμένο βουνό αν και τον λένε και Αροανία εκ του Αροάνιου ποταμού που πηγάζει στο Πλανητέρο, μια θαυμάσια περιοχή στην πλαγιά του όρους.
Από τη Νεραϊδόραχη ως τα Ύδατα της Στυγός, από το Πλανητέρο ως το Χιονοδρομικό Κέντρο των Καλαβρύτων, από το Ελατόφυτο ως το Σούβαρδο, εκατοντάδες είναι τα σημεία που προκαλούν το θαυμασμό του επισκέπτη.
Ακόμα κι αν δεν έχετε ανακαλύψει τη μαγεία της πεζοπορίας και της ορειβασίας, ξεκινήστε απ’ το Χελμό. Είναι σίγουρο ότι θα γίνετε λάτρεις των σπορ. Στο δίκτυο «NATURA 2000» έχει ενταχθεί και ο Χελμός...
Περισσότερα: Οι μύθοι, οι θρύλοι αλλά και η ιστορία είναι σαν να βρήκαν ένα ιδανικό καταφύγιο να «φωλιάσουν» εδώ για να εντυπωσιάζουν τον επισκέπτη και να προκαλούν τους ιστορικούς ερευνητές.
Δασωμένες πλαγιές με δάση Κεφαλληνιακής ελάτης και Μαύρης Πεύκης, απόκρημνοι ασβεστολιθικοί βράχοι, η λίμνη «Μαυρολίμνη» παγετωνικής προέλευσης, η εντυπωσιακή χαράδρα της Στύγας είναι κάποια απ’ τα κύρια χαρακτηριστικά που συνθέτουν το τοπίο του βουνού.
Ο σταυρομίτης είναι το πουλί που απολαμβάνει τους κουκουναρόσπορους που απλόχερα του προσφέρει ο Χελμός. Ένας ακόμα σπάνιος επισκέπτης του βουνού είναι ο δεντρογέρακας που εντοπίζεται κυρίως στα δάση της Ζαρούχλας. Στην οικογένεια των τρωκτικών εντοπίζεται ο νάνος κριαετός που μοιάζει με ποντίκι. Και από σαρκοφάγα, κοράκια, κουρούνες, αλεπούδες, κουνάβια οργώνουν τους βιότοπους της περιοχής. Αλλά το περιβάλλον του Χελμού ομορφαίνουν κάποιες σπάνιες πεταλούδες που συναντώνται μόνο σ’ αυτό το βουνό απ’ όλη την Ευρώπη (Agrodiaetus iphigenia και A. Coelestinus). Στα χαμηλότερα σημεία του όρους συναντάμε και τις μπλε πεταλούδες.
Οι κορυφές του Χελμού
- Ψηλή Κορφή: Όνομα και πράγμα η συγκεκριμένη κορυφή καθώς δεν είναι απλώς η ψηλότερη του Χελμού αλλά και ολόκληρου του Αχαϊκού ορεινού όγκου. Βρίσκεται σε ύψος 2.355 μέτρων.
- Προφήτης Ηλίας: Στα νότια της Ψηλής Κορυφής υψώνεται ο Προφήτης Ηλίας στο ουδόλως ευκαταφρόνητο υψόμετρο των 2.282 μέτρων.
- Νεραϊδόραχη: Η Νεραϊδόραχη είναι η πιο διάσημη κορυφή της Αχαΐας, καθώς εδώ έχει εγκατασταθεί ένα από τα μεγαλύτερα και πλέον σύγχρονα τηλεσκόπια της Ευρώπης. Βρίσκεται σε υψόμετρο 2.238 μέτρων και τα πλεονεκτήματά της ως προς την αστρονομία έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι είναι μια από τις σκοτεινότερες περιοχές της Ευρώπης τη νύχτα, ενώ πολλές φορές «τρυπάει» τα σύννεφα.
- Γαρδίκι: Η κορυφή έχει υψόμετρο 2.182 μέτρων και βρίσκεται Ν.Α της Ψηλής Κορφής.
- Αβγό: Το όνομα της κορυφής σε προϊδεάζει αμέσως για το σχήμα της που είναι ωοειδές. Βρίσκεται Β.Δ της Νεραϊδόραχης σε υψόμετρο 2.138 μέτρων.
- Γαϊδουρόραχη: Το όνομά της δεν είναι ότι κολακευτικότερο, η κορυφή όμως προσφέρει υπέροχη θέα. Έχει το ίδιο όνομα με πολλές κορυφές στην Ελλάδα και βρίσκεται στα βόρεια του Χελμού σε υψόμετρο 1.980 μέτρων.