Η Πάτρα ως πρωτεύουσα του Νομού Αχαΐας διαθέτει μεγάλο αριθμό θεατρικών σκηνών και κινηματογραφικών αιθουσών, εκ των οποίων κάποιες αριθμούν πολλά χρόνια ιστορίας και πολιτιστικής προσφοράς στους πολίτες.
ΘΕΑΤΡΑ
Το Θέατρο «Απόλλων» κατασκευάσθηκε το 1872 με βάση τα σχέδια του μεγάλου Γερμανού αρχιτέκτονα Ερνέστου Τσίλλερ. Αποτελεί μικρογραφία της Σκάλας του Μιλάνου και είναι το παλαιότερο από τα σωζόμενα κλειστά θέατρα των νεοτέρων χρόνων και το εντυπωσιακότερο αρχιτεκτονικό στολίδι της Πάτρας. Το θέατρο Απόλλων αποτελεί την κεντρική σκηνή του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Πάτρας από την ίδρυση του δεύτερου το 1988. Βρίσκεται στην κεντρική Πλατεία Γεωργίου Α΄ της πόλης και διαθέτει χωρητικότητα 300 θέσεων.
Το Θέατρο «Εργοστάσιο Τέχνης» ανεγέρθη στο χώρο της πρώην χαρτοποιίας Λαδόπουλου στα πλαίσια της «Πάτρα πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης 2006», διαθέτει χωρητικότητα 850 ατόμων και βρίσκεται στην ακτή Δυμαίων 50.
Στην ίδια περιοχή σε πλησίον κτίσμα βρίσκεται το «Παλαιό Πτωχοκομείο» Πατρών, εντός του οποίου και έπειτα από κατάλληλες τεχνικές παρεμβάσεις δημιουργήθηκε θεατρική σκηνή.
Το Θέατρο «Επίκεντρο», αποτελεί μια σύγχρονη θεατρική αίθουσα από το 2000 οπότε και αποφασίστηκε να λειτουργήσει ως εναλλακτική σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας. Το θέατρο μπορεί να λειτουργήσει και ως χώρος παράλληλων εκδηλώσεων και πολλαπλών δραστηριοτήτων και διαθέτει χωρητικότητα του θεάτρου είναι 150 θέσεων.
Στον χώρο που έχει δημιουργηθεί στα ανακαινισμένα κτίρια των Παλαιών Σφαγείων Πατρών (ακτή Δυμαίων), έχει δημιουργηθεί η Θεατρική Σκηνή του Πολυχώρου Πολιτεία με χωρητικότητα 140 ατόμων στην οποία εκτός από θεατρικές παραστάσεις πραγματοποιούνται και κινηματογραφικές προβολές
Το 1990 δημιουργήθηκε το θέατρο «Αγορά», το οποίο στεγάστηκε σε κτίριο που προσφέρθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού επί υπουργίας Μελίνας Μερκούρη. Το θέατρο έχει χωρητικότητα 120 θέσεων και επιπλέον χρησιμοποιείται για κινηματογραφικά αφιερώματα, σεμινάρια, παρουσιάσεις βιβλίων κ.α. Βρίσκεται επί της οδού Καραϊσκάκη.
Στο παλιό τυπογραφείο του Διακίδη και έπειτα από κατάλληλες μετατροπές στεγάζεται από το 2000 το θεατρικό εργαστήρι «Λιθογραφείον» το οποίο φιλοξενεί πρωτοποριακές θεατρικές παραστάσεις καθώς δεν υπάρχει μόνιμη σκηνή και πλατεία, ώστε ο χώρος να διαμορφώνεται ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε παράστασης. Το θέατρο βρίσκεται στην οδό Μαιζώνος και έχει χωρητικότητα 100 ατόμων.
Ο θεατρικός χώρος Act βρίσκεται σε υπόγειο πολυκατοικίας στην οδό Γεροκωστοπούλου που έχει διαμορφωθεί κατάλληλα, ώστε να φιλοξενεί επαγγελματίες δημιουργούς και ερασιτέχνες του θεάτρου αλλά και άλλων τεχνών, για να δείξουν τη δουλειά τους. Έχει χωρητικότητα έως 65 άτομα.
Το «Πάνθεον» είναι ένα από τα παλαιότερα κινηματοθέατρα της πόλης. Έχει δύο αίθουσες με χωρητικότητα 550 και 250 θέσεων, αντίστοιχα, και φιλοξενεί θεατρικές παραστάσεις καθώς και κινηματογραφικές προβολές. Βρίσκεται επί της οδού Γούναρη.
Εκτός από τα θέατρα κλειστού τύπου, στην Πάτρα ο επισκέπτης θα συναντήσει και ανοικτά θέατρα με σημαντικότερο εκπρόσωπο τόσο λόγω της ιστορικής του αξίας όσο και λόγω του μεγάλου αριθμού παραστάσεων που φιλοξενούνται, το Ρωμαϊκό Ωδείο της Πάτρας, επί της οδού Γερμανού. Το Ωδείο διαθέτει όλα τα βασικά τμήματα ενός θεάτρου: κοίλο, ορχήστρα, προσκήνιο, σκηνή, παρασκήνια και στις 23 σειρές καθισμάτων του, δύνανται να φιλοξενηθούν 2.900 θεατές. Από τη θέσπιση του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας, το Αρχαίο Ωδείο αποτελεί τη βασική του έδρα, φιλοξενώντας τους καλοκαιρινούς μήνες κορυφαία ελληνικά και ξένα καλλιτεχνικά συγκροτήματα.
Ένας άλλος σπουδαίος ιστορικά χώρος που διαθέτει και θεατρική σκηνή, είναι το κάστρο της Πάτρας, το οποίο χτίστηκε κατά το β΄ μισό του 6ου μ.Χ. αιώνα, επάνω στα ερείπια της αρχαίας Ακρόπολης. Το θέατρο του Κάστρου, που δημιουργήθηκε με την ευκαιρία έναρξης των εκδηλώσεων του Διεθνούς Φεστιβάλ το 1986, έχει χωρητικότητα 250 ατόμων, με πανοραμική θέα προς την οχύρωση του Κάστρου. Η σκηνή του έχει φιλοξενήσει πλήθος παραστάσεων μουσικών, θεατρικών, χορευτικών, εξυπηρετώντας ως εναλλακτικός χώρος όλους τους θεσμούς του της πόλης.
Το Θεατράκι της Μαρίνας Πατρών είναι ένα ανοιχτό θέατρο, με χωρητικότητα 500 θέσεων, που καταλήγει, στην κυριολεξία, μέσα στη θάλασσα. Κατασκευάστηκε από το Λιμενικό Ταμείο Πατρών και φιλοξενεί διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Στον ίδιο χώρο υπάρχει καφετέρια, παιδότοπος και πεζόδρομος ακριβώς δίπλα στη θάλασσα, που προσφέρεται για βόλτες από τους επισκέπτες.
Το Ανοιχτό Λαϊκό Δημοτικό Θέατρο, λειτουργεί το καλοκαίρι και φιλοξενεί παραστάσεις συλλόγων, παραστάσεις Θεάτρου Σκιών και άλλες εκδηλώσεις. Βρίσκεται επί της οδού Γερμανού.
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΙ
Όπως κάθε σύγχρονη πόλη, έτσι και η Πάτρα διαθέτει σύγχρονες κινηματογραφικές αίθουσες, που συνδυάζουν την προβολή ταινιών με άλλους τύπους διασκέδασης.
Στην ακτή Δυμαίων βρίσκεται το συγκρότημα Veso Mare το οποίο αφού αρχικά ανακαινίσθηκε και επεκτάθηκε, άνοιξε τις πύλες του για το κοινό το 2001. Το συγκρότημα αποτελεί εξαιρετικό παράδειγμα επαναχρησιμοποίησης βιομηχανικών κτιρίων και χρησιμοποίησης τους ως κέντρο ψυχαγωγίας και διασκέδασης. Στο συγκρότημα μεταξύ άλλων επιχειρήσεων, στεγάζεται και πολυκινηματογράφος 8 αιθουσών με τα πιο σύγχρονα οπτικοακουστικά μέσα.
Επίσης, η Κινηματογραφική Λέσχη Πατρών, έχει βρει εδώ το φετινό στέκι της, πραγματοποιώντας εβδομαδιαία προβολές και συνεχίζοντας να προσφέρει στους κατοίκους της Πάτρας και τους επισκέπτες τις πολιτιστικές της υπηρεσίες.
Ο ιστορικός κινηματογράφος Πάνθεον είναι ο παλαιότερος εν λειτουργία κινηματογράφος της Πάτρας και βρίσκεται στην οδό Γούναρη. Κατά καιρούς έχει περάσει πολλές αλλαγές αφού κάποτε υπήρξε θερινός κινηματογράφος, ενώ πλέον έχει ανακαινισθεί πλήρως και στεγάζει 2 υπερσύγχρονες αίθουσες στις οποίες προβάλλονται ταινίες τελευταίας διανομής. Επίσης, πολύ συχνά φιλοξενεί και θεατρικές παραστάσεις περιοδευόντων θιάσων.
Το Ιντεάλ υπήρξε ακόμα ένας ιστορικός κινηματογράφος της Πάτρας, ο οποίος το 2006 ανακαινίσθηκε και μεταμορφώθηκε σε χώρο πολιτισμού και ψυχαγωγίας. Στους χώρους του συμπεριλαμβάνεται και μικρή κινηματογραφική πολυμορφική αίθουσα οι οποία φιλοξενεί πειραματικές προβολές καθώς και θεατρικές παραστάσεις.
Παλαιότερα η πόλη της Πάτρας διέθετε ικανοποιητικό αριθμό θερινών αιθουσών αλλά δυστυχώς ακολουθώντας τις τάσεις της σύγχρονης εποχής, έχει πλέον απομείνει μόνο ένας θερινός κινηματογράφος ο οποίος λειτουργεί από το 1962. Ο κινηματογράφος ΑΕΛΛΩ παραμένει ένα πραγματικό στολίδι μέσα στον αστικό ιστό της Πάτρας στην οδό Παπαφλέσσα, σε ένα όμορφο περιβάλλον που θυμίζει στους παλαιότερους άλλες εποχές. Επίσης, στον δήμο Ρίου βρίσκεται το cine Κάστρον, μέσα σε ένα καταπράσινο ειδυλλιακό τοπίο στην οδό Σώμερσετ, αποτελώντας έτσι ιδανική ευκαιρία απόδρασης κατά τους θερινούς μήνες.
Στην δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Νομού Αχαΐας το Αίγιο, δεν θα μπορούσε να λείπει και από κει χώρος πολιτιστικών εκδηλώσεων με πιο σημαντικό το Δημοτικό Κινηματοθέατρο Απόλλων που διαθέτει στο κοινό ταινίες τελευταίας προβολής και φιλοξενεί παραστάσεις αθηναϊκών θιάσων και τοπικών πολιτιστικών συλλόγων.
Στο Δήμο Συμπολιτείας και συγκεκριμένα στα Σελιανίτικα καθώς και στον Δήμο Διακοπτού στο δημοτικό διαμέρισμα Ελαιώνα, λειτουργούν θερινοί κινηματογράφοι όπου μπορείτε να απολαύσετε την ταινία σας με τις καλοκαιρινές μυρωδιές και την δροσιά της θαλάσσιας αύρας.